Badem Yararları
Kalsiyum, fosfor, çinko, demir, magnezyum, potasyum, A, B, C ve E vitaminleri içeren badem sağlık dostu bir besindir. Tatlı badem ve acı badem olmak üzere iki çeşittir.
• Antioksidan etkisi olan E vitaminini yüksek oranda içerir. E vitamini kalp, damar, beyin ve sinir fonksiyonlarını düzenler.
• Araştırmalar günde 40 gram badem tüketiminin koroner kalp rahatsızlığı riskini azalttığını göstermektedir.
• Badem ve diğer bazı kuruyemişlerin taşıdığı tekli doymamış yağ asitleri, düşük-yoğunluklu lipoprotein kolesterol (LDL-C) derişimini %5-10 oranında düşürmektedir.
• Badem, ceviz, fındık gibi besinler bitkisel kaynaklı Omega-3 yağ asitlerinden Alfa Linolenik Asit içerir. Yine bu besinler posa ve bitkisel steroller bakımından zengin olduklarından kolesterol seviyesini düşürürler.
• Sonuçları Circulation dergisinde yayımlanan bir çalışmaya göre günde 74 gram badem 4 hafta içinde LDL kolesterolü % 9,4 oranında düşürmüştür.
• Badem, fındık, ceviz gibi kabuklu meyvelerin haftada 4 kez tüketilmesi kalp damar hastalığı gelişme riski %35-40 oranında azaltır.
• İspanyadaki Rovira Üniversitesi tarafından yapılan araştırmaya göre bir yıl boyunca her gün üç ceviz, sekiz fındık ve sekiz badem yenmesi ve Akdeniz diyetiyle beslenmilmesi kalp hastalığı riskini azaltmaktadır.
• Amerikan İlaç ve gıda Dairesi (FDA) koroner kalp hastalığı riskinin önlenmesi için, günde en az 42 gram badem, fındık ya da ceviz tüketilmesini öneriyor.
• Kaliforniya Üniversitesinde yapılan araştırmaya göre bademde, Alzheimer ilaçlarının içerdiği maddelere benzeyen maddelerin olduğu tespit edilmiştir. Düzenli badem tüketenlerin beyin hücrelerinin daha geç yaşlanacağı belirtilmiştir.
• Bademin kılıf kısmının antioksidan kapasitesinin, E vitamininden çok daha güçlü olduğu deneysel olarak gösterilmiştir.
• Bademdeki sfingolipit yapısındaki maddeler kanserden korunmada önemlidir.
• Acı bademin göğüs yumuşatıcı ve öksürük kesici etkisi olmakla birlikte yüksek oranda yenilmesi zehirlenmeye neden olur.
Copyright © 2021 - Bahtiyar Doğan