CategoriesGenel Lokum

Biliyor musunuz?

Osmanlı’nın hüküm sürdüğü topraklara ve dünyaya yayılan o zamanki adıyla rahat ul-hulküm veya lukme olarak bilinen Türk lokumunun tarihini biliyor muydunuz? Biliyorsanız da bir okuyun derim.

Lokumun Tarihi

Lokum, bilinen tarihe göre yaklaşık 15. Yüzyıldan  beri Anadolu’da biliniyor, 17. Yüzyılda ise Osmanlı imparatorluğu içerisinde yaygınlaşıp değer kazanmaya başlamıştır. O zamanlar adı Arapçada boğaz rahatlatan anlamına gelen rahat ul-hulküm olarak bilinmektedir, daha sonraları ise bir ingiliz gezgin bu topraklara gelip bu lezzeti tattığında “Turkish Delight” demiş ve Avrupa’da bilinirliği bu şekilde olmuştur.

                Kimi kaynaklara göre dilden dile geçen bu lezzetin 18. Yüzyıl sonlarında I. Abdülhamit’in yumuşak şekerleme isteği üzerine düzenlenen bir yarışmada icat edildiği ve bu yarışmada Muhittin Hacı Bekir’in birinci olmasıyla beraber lokumu seri olarak üretime başlayıp popülerleştirmiştir.

Lokum Nasıl Olmalı

Lokuma genel olarak bakılacak olursa görünüm olarak elastik yapıda bir formu olmalı parmak ile batırıldığında tekrar eski şeklini alabilmeli, lokumun tipine göre özgü ve verildiği şekli korumalı.

Bunları Biliyor Muydunuz?

  • En unutulmaz kurgusal karakterleri yaratan ünlü İngiliz roman yazarı Charles John Huffam Dickens The Mystery of Edwin Drood kitabında lokumdan bahsetmiştir.
  • Narnia Günlükleri: Aslan, Cadı ve Dolap filminde yer alan cadı karakteri, Edmund isimli çocuk karakteri kendi tarafına çekmek için her fırsatta lokum ikram eder. Filmin ingiltere’de lokum satışlarını %200 attırdığı kaydediliyor.
  • Amerikalı ünlü pop star Madonna’nın Hard Candy albümünde bulunan Candy Shop şarkısında “I’ve got Turkish delight baby and so much more” (Bende Tük lokumu ve dahası var bebeğim…) şeklinde geçmiştir.

Kaynakça:
https://tr.wikipedia.org/wiki/Lokum